Veckodagbok 15-22 februari

15/2
Ännu en varm morgon på väg genom slummen. Känns som jag går bland ett myller av kämpar just på väg hitta dagens föda. Vilken värld vi har skapat för barnen som dör av hunger framför våra mättade magar.
Väl framme i skolan tog jag och Sarah fram whiteboarden, som somnat in i förrådet. Visade hur de ska användas och vilka pennor som gäller. Gjorde ren alla 29 så nu är de i funktion.
Hämtade även ut sagoböcker på engelska och diskuterade nödvändigheten av att läsa högt för barnen – inte självklart här.
Samtal med Sarah om vikten av uppföljning av elever som försvinner innan de Passerat primary 7- behövs analys.

16/2
Diskuterade med Dirisa och Sarah när vi får Examinera våra studenter i P7. Hur svårt kan det vara att efter att ha fått ok examinera ska det ta 2 år innan skolinspektionen kan medge att våra lokaler är ok.
Försökte hitta bostad till min stipendiat Shamim. Dirisa visade mig tre rum som var vedervärdiga – skitiga och massor av lump plus inga fönster. Måste Hitta rum som är normalt hos en familj så hon känner sig säker och får kvällsmat där.
Shamim och jag gick till Sharon vår sista stipendiat. Hon berättade att mamman lämnat henne till farfar när pappan dog i en trafikolycka. Hon har bott där med 7 andra släktingar i varierande ålder. Farfar kommer på helgen och lämnar mat sen får de klara sig själva. Sharon grät hela tiden när vi pratade. Mamman har jag träffat, bor med 4 barn ca 2 mil bort och hon försörjer familjen genom att gå runt och sälja kläder – s k hooker.
Gick till Hajarah, som visade oss sitt stipendium från första året – en paraffin lampa. Böjde huvudet och började storgråta när jag frågade om vad de ätit under 2 månaders ledighet. Svar endast gröt. Då grät vi allihop och det kändes verkligen för jävligt på ren svenska.
Visste att de behövde kläder och kunde endast köpa dessa på lördag. Gjorde inköpslista för Josephine, Sharon, Shamim och Hajarah. Gav de uppdrag att handla för ca 500 kronor. Eftersom jag skulle till farmen på lördagen. Gick alldeles utmärkt.

17/2
Daniel hämtade mig och vi for till stan för att köpa elmaterial till farmen. Tog upp Lawrence på vägen och inhandlade lite mat för att överleva dagen.
Väl framme fixade Lawrence en ny anslutning via extension till bostadshuset. Blev lite hack-och cementjobb. Klara tog vi lampan Som Sven donerat till oss och började diskutera var sätta den. Efter en timme satt vi fast den på gamla grisstian med solpanelen uppåt. Då kom ett fruktansvärt oväder med blåst kallt regn och stormvindar. Jag satt på golvet i grisstian i 1,5 timmar och frös genomblöt. Lawrence hängde i taknocken ovan mig men kom ner så småningom och sa att jag var modig – en ugandiska skulle ha sprungit till Bostadshuset. Lampan kom på plats och den fungerar utmärkt – tack Sven och Anita.
Hem efter diskussion med farm manager Emma om att han måste ha uppföljning med agronomen Kasujja. Väl hemma 22 lyckades jag få en sandwich och dusch.

18/2
Sov till 9 tog en lång frukost och samtalade med Torquil från ön Lewis i Skottland. Har haft många samtal och middagar ihop. Att ringa här är en upplevelse – vet aldrig vem som är i luren – många roliga samtal!!! Sökte Lawrence för att ev åka och köpa resterande saker till farmen plötsligt stod han där – kunde inte nå mig via MTN. Åkte till stan och köpte material plus fick se att det finns affärer för bra golvmaterial. Åt middag tillsammans på kvällen.

19/2
Till stan med Ronald och Asuman för att fixa några telefoner jag fått. Köpte lite presenter. Åkte till nya skolan för stipendiaterna och köpte sportkläder mm, vilket alla 10 nu fått.
Möte med lärarna om vilka månader de önskar halv lön. Beslut maj och september. Diskuterade om hur vi ska nå full lön varje månad. Pratade om Petras och Jakobs projekt nästa år mm.
Gick med Hajarahs syster, som går i vår skola för att möta Hajarah hemma. Där satt farmor och skalade jams för att göra soppa av = potatissoppa. Hajarah kom och vi gick för att köpa 20 kg ris, majs och bönor av respektive och sen hjälpte Ronald mig att ta hem all 60 kg i bilen. Som tack envisades Hajarah att köpa två mango till mig från en faster. Förberedde styrelsemötet den 20/2.

20/2
Styrelsemötet gick bra denna gång och Florence gav oss råd inför val av revisorer. Kan inte jobba med andra än certifierade revisorer om vi ska få bra resultat.
Charles Otim sa att han har personer som kan hjälpa oss med ansökan om att bli NGO dvs slippa skatt och höga bankavgifter när revisionen är gjord.
Till stan för att köpa stolarna till lärarrummet. Sarah sett ut stolar för 250 kronor styck. Blev bra stolar av hårdplast som accepterades för 50 kronor. Åkte hem och tog en drink dvs söt smirnoff – kändes helt rätt och gott.

21/2
Sista dagen i väg köpa kalkylatorer till Maria, Margaret och Allan på Aristoch, kvalitetsbokhandel
Mötte rektorn igen i nya skolan och bad alla komma och hämta kalkylatorerna. Bra intresserad rektor som förstår vilka omständigheter våra stipendiater kommer från. Har även löst Allans transportproblem.

Åkte till skolan och hade lektion med kasperdockor och lek med duplo för de små barnen. Asuman duktig på teater mm har målat alla budskap på cement väggarna. Har bett honom läsa högt för barnen. Det räcker med bokstäver och siffror nu.
Sa adjö till alla och många hälsning gar från lärarna och personalen till alla som stöttar skolbarnen.
Möte med Winfred och Resty från Lubaga hospital ang hennes studier till midvife barnmorska.

Duschade och åt min sista middag med Daniel. Njöt av en varm ljum vind med en kär vän på besök och somnade gott.

Tack för ert stöd ni är så viktiga för skolbarnens studier och möjlighet till mat både frukost och lunch.

Nu har jag skrivit denna rapport på Ethiopians flygplats medan jag väntar på att åka hem kl 23.40.

Hälsningar från en halv-afrikan med hjärtat hos barnen i Uganda
Marita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *