Examen för 5-6-åringarna m.m.

Igår morse började med en storm i 4 timmar och stan paralyserades i trafiken. Jag gick igenom ekonomin med Dirisa och pratar med Ann om hälsoläget bland skolbarnen. Flera av barnen är HIV-smittade och alla skolbarnen är informerade om vad det innebär om någon HIV-smittad skadar sig. Kolera pga. smutsigt vatten dyker upp med jämna mellanrum men hanteras av Mengo sjukhus genom att komma ut till Kasubi och informera om hur hantera det hela. Påssjuka har gått det har året men har upphört nu. Pga. att skolbarnen får både frukost och lunch har de ett större skydd mot sjukdomar enligt läraren Ann. Hygienen är mycket bättre och väldigt sällan ser man barn snyta sig på golvet eller spotta rakt ut i luften.

DSC_0859

Idag hade barnen i top-class examen klädda i engelsk utstyrsel, se bild ovan. Väldigt främmande för oss att ha svåra tester i så låg ålder. Samma gällde baby-class som kämpade med sitt prov på 5 sidor innehållande läsförståelse m.m. Dirisa visade mig alla tester och jag hade lite svårt förstå det viktiga med testerna. Det visade sig att barnen som lämnar top-class ansöker om att få gå i klass 1 efter lovet.

Valkampanj pågår hela tiden i stan till lokalvalen, chaufförens fru är nominerad till councellor i 9 distrikt. För att bli nominerad måste man betala 200 000 Shilling vilket är ca 500:-. Frågvisa jag undrade vad pengarna gick till men det fanns inget svar på det. Känns som skendemokratin slagit rot här – utnämningar utan medel vart leder det till?

Träffade Edward, vår farmansvariga, på kvällen och gick igenom ekonomi och tankar inför framtiden. Han vill gärna ha höns på farmen. Vi har ett bra samarbete med Edward som är ung och modernt tänkande.

Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *