Grisar, kycklingar och korruption

Igår besökte vi en stor grisfarm med 40 suggor och 2 galtar samt 240 griskultingar. Jag fick en lektion i hur grismanagement ska gå till och lärde mig en hel del för framtiden. Vi måste bl.a. lösa vattenproblemen till vår grisstia via irrogationsystemet – prio 1 för styrelsen hemma. Fick klart för mig att griskött är väldigt eftertraktat här och bristvara plus griskultingar säljs vid 2 månader för 250 kronor styck. Just nu har vi alla våra 3 suggor pregnanta och väntar barn i januari/februari.

DSC_0835

På den här farmen fanns också breeders och layers, de som producerar kycklingar och kycklingar som lägger ägg – c:a 3000 layers. Här kan man få en hel del inkomster om man har större mängder av t.ex. layers. Dagen var väldigt informativ och det kändes som om vi äntligen förstod hur saker måste gå till om man har en farm av vår storlek. Har skaffat goda kontakter inför framtiden. På kvällen ville Wilma och jag ha västerländsk mat så vi promenerade till Java cafe där vi njöt av gott kött.

DSC_0841  DSC_0844

Idag inhandlade vi presenter till läraren Sarah som fött en son. Läste igenom alla våra papper på skolan och farmen + hade kontakt med vår advokat igen. Firade av Wilma tillsammans med en biskop från Hoima, som gav oss storyn om varför korruption uppstod i Uganda efter misskötseln av Idi Amins ekonomi. Folk kan inte leva på sina löner längre, utan måste ha extra inkomster. På så sätt uppstod korruption. Före Amin levde människor på sin lön. Varnade oss även för korrupta människors sätt att hantera folk som upptäcker detta. I nästa vecka ska jag vara i skolan hela veckan och slutföra allt kring ekonomin och ev. underhåll som behövs inför framtiden.

Gonatt från Marita och Wilma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *