En dag med läraren Sarah

Sarah är 22 år och ogift. Bor i ett hyresrum i Kasubi. Hyran är 80.000 shilling per månad. Rummet har ingen elektricitet utan en fotogenlampa. Vatten hämtas i den skyddade källan och toaletten är ett hål i ett skjul. Hon ser alltid välvårdad ut.

Varje morgon 5.30 stiger Sarah upp för att dricka en kopp te. Promenerar sedan till fots till skolan där hon öppnar den låsta porten. Oftast står några barn där och väntar på henne. En del mammor går till marknaden redan 5.30 och då blir barnen ensamma, varför de går till skolan. En trygg plats att vara på. Några av barnen har inte ätit något sedan den lunch vi ger de runt kl 1 dagen innan, varför kocken brukar ge dem en extra kopp majsgröt.

Klasserna 5-7 startar redan kl 7 på morgonen med genomgång av läxor och korrigeringar i deras skrivböcker. Om någon har problem hemma försöker Sarah lyssna på barnen och hjälpa till med någon form av lösning. Lektionen startar kl 8 och fram till 8.30 har de en slags gymnastik ute på gården. Det hoppas och skuttas och armar uppåtsträck. Lektionerna är 45 minuter långa. Undervisningen är mycket fokuserad på svarta tavlan och lite interaktion. De gör oftast uppgifter efter genomgångarna. Flera av barnen ar trötta och dåsar bort emellanåt mycket beroende på matbrist. Många barn hjälper föräldrarna på kvällarna med att sopa, hämta vatten och passa småsyskon. Kl 9.30 får man gröt med mycket socker i vilket piggar upp inlärningen. Sarah ordnar leden för de 389 barnen.

Sarah har ett specialområde precis som de andra varför de byter lektionstimmar emellanåt. Dagen fortsätter fram till lunch kl 1. Samma procedur som på morgonen med utdelningen. Lektionerna slutar 15.30 och då städar barnen skolsalarna. Städare saknas. 16-17 har man läxläsning.

Sarah är huvudlärare och organiserar en del av arbetet inför veckan. Hon håller även samtal med föräldrar när barnen har problem samt för genomgång av studieresultat.

Tillsammans diskuterar lärarna sina svårigheter och utmaningar inför framtiden. En utmaning som de har är den låga lönen. Lönen utbetalas i små portioner. Alla får 120.000 vilket i jämförelse med andra är betydligt mindre.

Lisbeth och Marita

En tanke om "En dag med läraren Sarah"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *