Besök på Vi-skogens Agroforestry projekt i Mpigi

Tanken med detta besök är att lära oss om vi ev. kan bli självförsörjande på mat till skolan genom odling.

James hämtade oss tillsammans med två studenter på Endiro Cafe för färd mot kontoret. Där fick vi en genomgång av hur Vi-skogen arbetar i Uganda. Åkte sen till Mpigi, 4 mil norr om Kampala. Där mötte vi Charles och Michael, som är ansvariga för att lära bonderna hur ett hållbart jordbruk går till. Nu var det dags att prova bilens kapacitet i den stora vattenpölarna. Väl framme hos första bonden fick vi se hur familjen gjort kanaler för bevattning samt tagit hand om allt växtmaterial för jordförbättring. Vidare hade de kaffeplantor i skydd av banantraden, äggplantor, potatis fint kupade och massor av kassava. Allt väl genomtänkt och ekologiskt. Insektbekämpningen gjordes av bl a av lemongrass mm.

Nästa besök var hos bonden Noa, som även har kor, getter, höns samt stora odlingar. Han har spisar som inte behövde så mycket bränsle utan alla kvistar från odlingen används. Kodyngan lagrades i tankar av cement och förvandlades till biogas som användes för matlagning och belysning. Bönderna i området testade olika samodlingar mellan diverse växter för att få fram bästa avkastning.

Båda besöken var väldigt lärorika och gav en insikt om vilket arbete som krävs för att starta en egen odling.

Dagen avslutades med bilköer och mycket diskussioner om Uganda verkligen har ett ekonomiskt uppsving eller ej. Svaret blev från samtliga nej.

Marita och Lisbeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *