Veckorapport 25/2 – 3/3 2019

Vilken måndagmorgon, försökte skicka bilder och film till Malin på företaget Oil Quick – gick sådär. Kämpade ett tag med filmen men gav upp och gick med Asuman till skolan. På vägen köpte jag mig en batikklänning. Möter Dirisa och påpekar att lantmätaren måste mäta farmen igen då agronomen ifrågasätter måtten. Ingen lätt diskussion men det måste ske. Den gamla brunnens vatten som luktar ägg behöver luftas omgående. 

På eftermiddagen deltar jag i en klass Primary 4 på en lektion om adjektiv. När jag kommer in med läraren IGA reser sig alla 52 barnen och säger högt godmorgon läraren och välkommen Marita. Mycket av lektionen går ut på att verkligen lära sig de svåra böjningarna av vissa adjektiv och barnen interagerar på ett bra sätt utifrån IGAs frågor. Ibland upprepas det i kör böjningarna. Disciplinen i klassrummet är total och när jag busar lite tycker barnen det är jättespännande. Berättade lite om Sverige och vårt sportlov nu samt visade några bilder på mina barnbarn från fjällen. På kvällen åt jag middag med en lärare från Holland, som varit här och besökt ett projekt i Mpidgi som arbetar för att arbetslösa studenter från universitetet ska få jobb. På kvällen sent kollar jag att förra rapporten gått iväg, vilket tog två timmar.
 
Tisdagen var jag i skolan hela dagen och besökte Primary 4 som nu leddes av läraren Jamada. Ämnet var biologi och handlade om olika lövs utseenden. Lärde mig själv en del här, som slumrat in sen skoltiden. De repeterade mycket högt och ofta i denna klass. Min bänkgranne Miriam hade plötsligt ingen penna och sa inget, fick låna min. Men upptäckte här att ha en bläckpenna, en blyertspenna och färgpennor är en nödvändighet. Pennvässare finns inte i klassrummen utan vässas i lärarrummet av vem var frågan så jag satt igång och vässa pennor efter att ha hämtat en. Barnen har ingen plats i klassrummet att hänga sina bags men å andra sidan har de alla böcker med sig varje dag. Detta medför att ryggsäckarna blir väldigt förstörda. Vidare har lärarna framfört önskemål om litet bord och en stol i klassrummen – något att fundera ut en lösning på då utrymme oftast saknas. På kvällen äter jag middag med massajen Joseph från Syd Sudan på restaurang JAVA – underbar chicken masala. Joseph är en mycket erfaren person som bestämt sig för att hjälpa föräldralösa barn med utbildning, då så många står själva efter kriget mellan Syd Sudan och Sudan.
 
Primary 3 har på eftermiddagen Jonathan Opio i ämnet farming. Han använder emellanåt luganda när han förklarar vad olika typer av växter heter. Pratar även en del om växter som är bra för t ex sår. Just nu har jag ett stort sår på ena foten och det behandlar en av pojkarna i tvättrummet med någon grön växt. Jag kallar det att han är min häxdoktor – måste våga prova allt. När genomgången på tavlan är klar får alla en uppgift att skriva ner allt i sina böcker. Väl klara ställer sig alla i kö för rättning – 52 elever tar lite tid och frågan är om man måste rätta det som man skrivit av från tavlan. Helt plötsligt skulle alla få en mugg gröt eftersom de ska arbeta efter idrotten till kl 18 – lång dag enligt mig.
 
Onsdagen började hos Yaliat som har 59 elever i primary 2. Efter godmorgon-ceremonin börjar alla sjunga om hela kroppen på engelska. Pojkarna och flickorna reser sig varannan gång och upprepar alla engelska ord i sången. När de gjort bra vinkar man som blommor till varandra. De är så mysiga och lite fnittriga. Berättar även här om snön och skidåkning m m. Alla skriver av alla engelska ord från tavlan och vissa ska strykas under med linjal – förstår inte vilka och får ingen förklaring. I detta rum finns en delning med rummet bakom som gått sönder. Önskemål om en sliding door för framtiden. Innan min medhavda lunch = yoghurt och samosas med kött i går jag till Primary 7 som tillsammans med Jonathan har lektion med datorn, som jag hade med mig. Vilken entusiasm och väldigt roligt att ta reda på om de går till internetcafé och provar emellanåt för 500 shilling per halvtimme, 1:50. Kände till en del spel som mina kära barnbarn spelar så vi hade riktigt roligt. Tjejerna hade inte varit på internetcafé, typisk inställning från föräldrar att supporta bara pojkarna. 
 
Primary 5 med Sarah hade lektion om vulkaner och hon gav barnen tillfälle att ställa många frågor om Sverige och vita människor efter det att jag berättat en del om snö m m. Visar även min bild från kratersjöarna uppe i närheten av Rwenzori-bergen. Endast 24 elever närvarande; skulle vara 34 men det kunde vi inte reda ut – gör jag en annan dag. Det intressanta var att Primary 7 med Ann som lärare också höll på med vulkaner i Afrika på ett litet djupare plan i ämnet social studies. Var trött på kvällen så det blev BB fisk som vanligt med grönsaker – har specialmeny.
 
Torsdagen var jag hemma hela dagen och förberedde ekonomigenomgången. Sökte Lawrence då han meddelade att någon tagit hans telefon när han låg och sov hos sin bror. Inte roligt med tjuveriet här och den får man aldrig tillbaka. Lovar honom en av mina gamla.
 
Fredagen hade vi ekonomigenomgång med Emma, farm mgr, Dirisa och Daniel. Det gick bra, men klara blev vi inte. Daniel har arbetat ihjäl sig så jag måste hjälpa honom med sortering av kvitton. Jag blev orolig över honom, han var så slut att han inte vågade äta lunch för då skulle han somna. Nu måste vi hjälpas åt och Dirisa var väldigt bra och förstående. Asuman fixade en gammal telefon i stan till Lawrence, som han hämtade på kvällen. Äter middag med Rick från USA, vatteningenjör och pastor. Lovar diskutera gamla brunnens vatten som luktar och sprinkler på måndag. Orkade inte på kvällen.
 
Lördagen tog jag det lugnt, läste en del och försökte koppla av. Bjöd Shamim att komma på eftermiddagen och vi gick på cafe och pratade inför hennes intervju för att komma in på sjuksköterskeskolan. La mig tidigt med två fläktar i ansiktet – inte hälsosamt för sömnen.
 
Söndagen åkte vi för att köpa kläder till Shamim och hitta presenter hem – lyckades dåligt. Besökte Sharon Nakitendes hem och fick äntligen träffa farfar i familjen om 7 personer. Farfar kommer en gång i veckan till familjen med lite mat. Hans pension från ett byggföretag har helt plötsligt upphört och vid förfrågan finns en annan person på listan för utbetalningar Maten räcker inte till alla 7. En bror jobbar, resten studerar. I familjen finns en tvååring och en fyraåring, som lämnats av två systrar som åkt till Dubai för att jobba. De svarar inte längre och skickar inga pengar till sina barn. Nu blev det svettigt kände jag. Ingen mat på morgonen innan skolan och endast gröt och te på kvällen. Frågade om Sharon gick till sängs hungrig – svar JA. 
 
Gick till Hajarah och mötte en förtvivlad flicka med en farmor som förmodligen fått en stroke, som man inte behandlat utan kallat det för högt blodtryck på sjukhuset, hemsänd till syster som är doktor för omvårdnad. Väl hemma blev hon förlamad och kunde inte röra sig dagen efter. Hajarah var så orolig och jag fick klart för mig att hennes mamma, som är psykiskt svag efter det att mannen övergav familjen med 5 barn och körde ut dem ur huset. Har bott hos mormor sen dess. Två pojkar bor hos farmor på landet. Det fanns mat hemma så att de överlever ett tag. Mamman var ute och letade jobb.
 
På tisdag ska Sharon, Hajarah och jag gå och köpa ryggsäckar, lite strumpor och skor plus att jag ska diskutera med Dirisa hur de här familjerna ska klara sig.
 
Som ni förstår var det en tung söndag och jag kan bara säga att jag är evigt tacksam för att vara född i Sverige en dag som denna.
 
Många hälsningar från en positiv men lite bekymrad Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *