Tillbaka i Kasubi igen

Resan hit gick bra med trevligt sällskap av danska Josefine, som studerade till en master för agronomer. Gris-prat redan den natten och i Addis mötte jag Elisabeth som jobbade med vatten i Tchad.

Daniel och Lawrence välkomnade mig och min afrikanska familj med Rebecca, Jeremiah, Ester and David plus Daniel invited me for dinner. Jag hade inte sovit något så det kändes bra att åka till Namirembe guesthouse där jag fick många kramar. 

Måndagen tog jag det lugnt till eftermiddagen när Daniel kom och vi planerade för resten av veckan. Fick också en del information om läget i landet.

Tisdagen åkte vi till farmen och möttes av Emmanuelle, ansvarig där. Han var bekymrad över att pumpen till nya brunnen stulits den 5/10. Polisutredning pågick genom att försöka via telefonerna se om det var ett insiderjobb. Pumpen till gamla brunnen fungerade inte. Lawrence försökte se om det fanns el men inte. Så då hade de använt vatten från dammen till grisarna vilket de reagerade på men blev inte så sjuka. Av rädsla för att någon skulle ta den pumpen tog man loss den och satte den i bostadshuset. För tre dagar sen fick de inte igång den så då bar de vatten till grisarna från dammen. Situationen var hopplös och jag såg bara en lösning på det hela – köpa ny pump till nya brunnen och ta med dammpumpen, som vanligtvis förser nedre delen av farmen med vatten, till reparation. 

Nya grisstian var försedd med tak och boxar, ska denna vecka göras helt klar. Arbetarna har varit lite opålitliga och en stack. Ska starta en kurs i ansvar och lurendrejeri nästa gång jag kommer hit eller skriva i någon tidning om hur det är att vara sponsor i Uganda – Daniel tyckte det var en bra ide för att få folk att tänka till.

På vägen hem gick bromsarna sönder på bilen så de reparerades tillfälligt och vi kunde fortsätta. Då fick vi ett telefonsamtal från skolan att det var upplopp i Kasubi och inte ta dit mig, vilket gjorde att vi fick köra i stora vattendammar för att ta oss vidare – tur att jag åkt med Olle i Tanzania, de kan köra i vattendammar. Väl hemma fick Daniel meddelande från en av lärarna att barnen inte kunde gå hem p g a upploppet, där polisen använde tårgas. Allt ordnade sig till slut och jag och Daniel åt middag kl 21.

Onsdagen hämtade Asuman mig för en promenad till skolan- kände att jag behövde support om något skulle hända. Sarah, rektorn, mötte mig och vi hade ett bra samtal om hur vi skulle presentera ett ev nytt projekt med lärarna. Vi diskuterade också löner. Sarah berättade en historia om en Elev i P7 Hamina. Hamina började komma sent varje dag och ingen förstod. En dag grät hon hejdlöst och då framkom att mamman var sjuk och lilla babyn och hon utan mat. Lärarna gick dit och fann ett miserabelt rum med insekter och den sjuka mamman plus babyn. Dirisa tog tag i situationen och såg till att mamman kom till sjukhus. Hamina sprang till marknaden varje morgon och plockade upp det som föll på marken när man lastade av produkter. Hon gick hem och gav dessa till mamman och babyn. 

På eftermiddagen åkte vi till marknaden och köpte en ny pump till nya brunnen plus lämnade in pumpen till dammen för reparation. Brunnsmannen hjälpte oss med inköpet i Kampala.

Torsdagen åkte vi tidigt igen till farmen med den nya pumpen och mötte brunnsmannen på plats. Allt fungerade inte så han måste köpa nya grejer, tog hela dagen. Gav mig möjlighet att gå runt farmen och se hur majsen växte samt hälsa på grisarna, se bild. De ser verkligen bra och friska ut – alltid något att vara positiv över. Emma var väldigt ledsen över vad som hänt men nu tacksam för att de fått rent vatten till grisarna och sig själva. Jag blev magsjuk på kvällen, hade ätit deras mat och vet inte om vattnet kom från dammen.

DSC_1385

Fredag promenerade jag med Asuman till skolan och vi hamnade i en ceremoni för P7 eleverna med en präst som bad för deras välgång inför nationella proven. Detta är kultur som vi kanske inte förstår. Prästen pratade också om att alla måste tänka på sin framtid och visa den tacksamhet mot Kasubi Friends för möjligheterna att ha fått studera. Jag tackades a Kasubi Friends vägnar och jag berättade om Myrsjöskolans operation dagsverke och Kasubiloppet.

Eftermiddagen försökte Daniel och jag få tillgång till min Ugandatelefon hos MTN, vilket totalt misslyckades och vi var tvungna att åka tillbaka till hotellet och hämta mitt pass trots att jag hade kopia med mig. Nu var vi så trötta efter hela denna veckas problem så då åkte vi till vinshopen.

Lördagen gjorde jag en hel del jobb i min ensamhet och tog en promenad ut på stan för att hålla min kondition i topp – verkar behövas här eller hur?

Idag söndag ska jag besöka vara två stipendiater Shamim och Winfred eftersom de har visitors day idag. Vill bara nämna att rektorn i Our Lady of Fatima har fått sparken tillsammans med en till för att de inte skött skolan ordentligt, återkommer mer om detta efter besök hos nya rektorn.

Tack för att ni stödjer alla barnen, de behöver er för en ljusare framtid!

Hälsningar från en positiv Marita

En tanke om "Tillbaka i Kasubi igen"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *