Veckorapport 21–27/2 2022

21/2: Börjat morgonen med ett samtal med en präst, som bor på Namirembe. Han har svårt att förstå att barn i Sverige kan vara motiverade att göra bra ifrån sig i skolan om de inte betalar skolavgift. Att förklara vårt skattesystem tar tid men är nödvändigt då så många här är skeptiska till att betala skatt. Han påpekar också att det är en katastrof att så många flickor blivit med barn under covid-tiden. Skolan måste ha bättre sexualundervisning. Här räknar man med att just nu 10 000 flickor i åldrarna mellan 10–19 blir med barn varje dag under hela året. Varför talar vi så lite om befolkningstillväxten i världen????

Besöker ett Rotary-möte med en tidigare ordförande i Kampala West Branch. Möter några intressanta personer som kan ge lite möjligheter för vår stipendiat Alice att få ett jobb som socialarbetare. Får bjuda dem på lunch vid nästa tillfälle så vi kan prata i lugn och ro. Detta möte handlade bara om att välkomna ärkebiskopen av Luwero som medlem i Rotary club Mengo.

22/2: Mina nätter med smärta i vänster höft är hopplösa. Idag kom Harriet från skolan i Mukono. Harriet är min svenska ugandiska kontakt hemma. Hon har inte heller varit här på två år. Fick avskeda administratören direkt, tagit ut medel för fler lärare än de hade. Vidare åkte hela styrelsen för att inte ha skött det hela. Nu endast kvinnor i hennes styrelse. Vidare hade hon satsat pengar i ett hus, som byggaren påstått var färdigt och skickat bilder men vid ankomst endast hade en fasad. Inte lätt att vara uppvuxen här och sedan sköta saker från Sverige. Hon litar som pastor inte heller på någon.

23/2: Till farmen kl 8, men var är bilen som ska ta oss dit? Och en morgon med fullständig kaos. Daniel och rörmokaren på plats men ingen transport. Tog bil från hotellet till stan där rörmokaren skickat en lista på vad vi skulle köpa och vi betala med kort. Nekades direkt varför rörmokaren skickades hem och Daniel och jag fick hjälp med en ny bil från hotellet till farmen. Gravt försenade nådde vi farmen och gick till grisstiorna för att checka var eventuella nipples för vatten till grisarna skulle sitta. Grisarna hade inte tillräckligt med mat till mer än en dag. Vår manager har inte meddelat detta. Diskuterat om vi kan ha en lagerbyggnad intill nuvarande pighus, utbyggnad på baksidan. Gick igenom var placera köket och reservtankarna.

Beslöt oss för att bjuda in ordföranden i byn för att lösa problemet med 1 acre som en granne hävdar är hans. Slutade med att grannen Benjamin också kom och vi gick i lugn och ro igenom med honom hans historia till varför han anser att han äger 1 acre av vår mark. Vi har gett honom 3 alternativ, godta den mark vi fått av förra ägaren, odla på vår mark sötpotatis och ge oss halva skörden eller vi går till domstol. Väntar på svar nu. Hemma 20.00.

24/2: Promenerade till skolan. Sur på Asuman, som fått medel från oss till att färglägga alla väggar med glada figurer och tillrop. Kommer och säger att en del färg regnade bort, varför han ville ha 250: till av oss. Jag sa NEJ det får ni ta av skolavgiftskassan. Målningarna var fina så han hade gjort ett bra jobb.

Dirisa hade köpt nya bänkar, 6 st + ytterligare 6, vilka jag tror vi betalt för, men inga bänkar var målade. Richard kallades till skolan för att diskutera vad detta kostar, 120 000 UGX blev svaret efter förhandling. Nu behövdes ytterligare 12 bänkar p g a att vissa bänkar fått insekter, som  ätit upp en del trä. Vi har nu investerat i ytterligare 12 st till en kostnad av 900 000 UGX = ca 2.000:-. Tre sitter vid samma bänk. Vi går igenom hur mycket skolavgifter som kommit sista veckan, ca 1,2 miljoner UGX.

Vår tidigare stipendiat Maria kom till skolan för prat om hur hon kan få igång sin business. Har trampmaskin och syr en del kassar och klänningar. Beslutar att hon kommer till Namirembe på lördag så att vi kan gå igenom hur marknaden ser ut och vilka möjligheter som finns för online marketing.

25/2: Behöver medicin så Robert har ordnat att jag ska få träffa en läkare men nu ska vi plötsligt åka till hans klinik för undersökning, 30 minuters resa. Jag backar och förstår att han endast vill tjäna pengar. Daniel hjälper mig med en sjuksköterska från Lubaga hospital, som kommer och intervjuar om smärtan för vidarebefordran till doktorn. Läkaren ringer och Daniel fixar medicinen. Daniel kommer till mig och vi har eftermiddagen tillsammans diskuterande hur de ska lyckas om de tar över driften av farmen. Jag tror på honom, han är seriös och har många bra ideer. Han har arbetat helt volontärt under hela tiden jag varit här. Vi behöver en borr till farmen, vilket jag förstår. Han åker och köper en för 480 000 UGX och kommer tillbaka med kvitto och borr. Funkade i mitt rum. Bad Mona skicka löner m m till skolan och farmen.

Pratar med min dotter Marie och längtar hem, lite för ensamt här p g a lite gäster m m. Avslutar dagen med en sandwich på rummet.

26/2: Sovit något bättre men vaknar av böneutroparen. Efter frukost kommer Asuman och Maria. Maria och jag sätter oss i receptionen med min dator och jobbar två timmar med att ta reda på hur klädmarknaden ser ut i Uganda. Vilka designers som finns, modeller som leder utvecklingen i landet med sina plagg, var man registrerar ett märke samt kostnad härför. Vidare går vi igenom marknaden för online-försäljning m m. En intressant övning tillsammans. Jag tror att de tre flickorna ev kan göra en bra business tillsammans men det kräver att de förstår marknaden. Maria som är klar ska via en telefon hon fick av mig jobba fram ideer. Jag fick en fin present av Maria, ett par halvlånga byxor i härliga färger.

Vi vandrade tillsammans ner till ATM för att ta ut mer pengar från mitt konto till rörmokaren, som planerar att utföra nipplejobbet på lördag på farmen. En ganska tråkig lördagskväll utan TV och radio samt musik. Jag saknar musik enormt här, ingenting funkar på telefonen utan internet. Läser lördagstidningen som handlar mycket om hur driva en farm. Alltid kvinnor som lyfts fram som framgångsrika. Skulle nog vara en HIT att ha en kvinnlig farmmanager och kvinnliga arbetare. Populärt VAD TROR NI???

27/2: Men nu blir jag snart galen på alla myggbett jag får hela tiden trots myggnät hela nätterna. Är så himla allergisk mot myggorna här. Skrivit veckodagboken idag och haft ett långt samtal med några engelsmän, som ville prata om hur det är att jobba här. Hon sjuksköterska och han mekaniker, tyckte mest synd om alla unga här p g a hur landet sköts dvs korruptionen missgynnar ungas initiativ till business. Skrivit en agenda till dagens zoom möte med styrelsen i Kasubi Friends. Få se om det fungerar här. Mötet fungerade rätt bra. När vi var klara 19.30 satt Alice och väntade på mig. Alice hade malaria så hon kom med injektionsanslutning i armen. Vi skrev en jobbansökan till 21.30 och sen tog hon en boda-boda till infektionskliniken för påfyllning. Livet är inte lätt, helt slut i säng med allergipiller för mina myggbett.

Hoppas alla barn hemma får ett fint sportlov och att många föräldrar kan ta lite ledigt för att vara med barnen. Just nu är det 27 grader här och sol men många nätter har det varit fruktansvärda åskväder och blixtar som heter duga.

Tack för att ni stöttar vårt projekt, det behövs verkligen nu när de så småningom ska ta över en stor del själva. Alla bidragsgivare har verkligen gjort  skillnad här. Kanske vi lyckas gå i mål som planerat.

Många varma hälsningar från en som kämpar ibland i motvind men ibland också i medvind.

Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *