Stipendiaterna Winnifred och Sharon

Myrsjöskolans lärare och en administratör har 2013 gett två flickor möjlighet att studera vidare som stipendiater under 6 år. Här nedan informerar vi om de två, Winnifred och Sharon.

Winnifred

Winnifred har tre syskon: Ida, Colin och Deborah. Colin och Deborah går i vår skola. Deborah, 8 år, är HIV-positiv och äter bromsmediciner varje dag morgon och kväll. Pappan är död i AIDS och mamman ligger på sjukhus i Entebbe för behandling av AIDS. Familjen lever i ett trauma om sin framtid.

Barnens farmor som är 70 år tar hand om barnen genom att arbeta med reparationer av kläder. Hon tjänar ca 1000 – 2000 per dag = 3 till 6 kr. De bor i ett hus som de äger på två rum som ser bra ut och sköts delvis av Ida, som har ett litet barn på 4 år. Ida bidrar till familjens överlevnad genom att städa och tvätta åt folk i området.

Winnifred går nu i samma skola som Alice – Our lady of Fatima, en katolsk skola. För att bidra till familjens medicinkostnader för mamman, mat, ris, bönor, sötpotatis och ev. en kyckling i månaden arbetar Winnifred med att vika papperspåsar som man säljer samosas i. För 28 påsar får hon 2000 shilling. Hon viker påsar hela veckan och tjänar ca 20 000 shilling. Winnifred är väldigt glad för att hon får studera vidare och vill gärna bli journalist.

Sharon

Sharon har 5 syskon och de lever tillsammans med sin mamma och pappa, som inte har några fasta jobb utan tar de små möjligheter som ges. Familjen bor i två små rum på ca 15 kvadratmeter tillsammans och varje kväll drar man fram smutsiga madrasser att sova på. Vi träffar inte föräldrarna för de är ute och jobbar enligt barnen. Vi undrar lite över ev. problem i denna familj och har bett Dirisa hålla koll.

Brodern Derek verkar vara en stöttepelare i familjen och har pga. familjens situation varit tvungen att avsluta sina studier i secondary level 6 utan att få ut sitt betyg, för de har en skuld på 500 000 shilling i skolavgifter. Rektorn lät Derek gå kvar pga. hans strålande resultat. Derek drömmer om att kunna fortsatta till läkare. Utanför familjens eländiga bostad står en gryta med kvällsmat innehållande majsgröt. Maten räcker aldrig till alla och många kvällar somnar barnen med tom mage.

Sharon har nu börjat i secondary school, Kampala Citizen school. Hon sänder varma hälsningar till alla som bidrar till att hon får fortsatta i skolan.

Jag har besökt Sanyo baby home, se bild, dit folk lämnar babys de hittar i sopcontainers och övergivna på gatan. De är väldigt välorganiserade och har just nu 52 barn att ta hand om. De lever på donationer och gör ett fantastiskt jobb. Från 4 års ålder kan man få adoptera barn härifrån.

Sanyo Baby Home

Besöker skolan på lördagen och ser hur de sitter från 8 – 12 och går igenom vad de lärt under veckan, avser P3 – P 7. Äter mat och på eftermiddagen spelar killarna fotboll och flickorna hoppar rep.

Kläderna från Anki kommer att delas ut till de mest behövande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *