Veckorapport 4 – 10/3 2019

Ibland maste jag jobba hemma pa min lilla terass, vilket blev losningen denna mandag – var slut efter sondagens tunga besok hos stipendiaaterna Sharon och Hajarah. Vi har alla kapacitet for att mota svara problemstallningar men man maste landa i nuet ocksa och planera for atgarder. 

Tisdagen gick jag till skolan och deltog i en lektion i primary 1 med Annette som larare. Lektionen var om religion och handlade om olika roller i familjen hemma. Pa svarta tavlan fick barnen tala om vilken roll pappa, mamma, syster , broder, baby, farmor/mormor, moster/faster, morbror/farbror och farfar/morfar har i familjen.
Har skapar vi gamla monster igen med alla barn eniga om att pappa ar huvudansvarig for familjen och mamma kokar maten och ser efter barnen. Systern tvattar, sopar huset, bar babyn och brodern hamtar vatten och ev sopar utanfor. Mina sma kommentarer motte manga fragor nar jag sa att vi i mitt land hjalpte varandra med de flesta sysslorna och en pojke bredvid mig sa direkt att han brukar bara babiesen. Under tiden lektionen pagar ror sig barnen med olika ramsor och sanger – riktigt bra eftersom de ar 54 stycken med en larare.
 
Barnen skriver nu av tavlan i sina bocker och da forbereder lararen lite matematik pa svarta tavlan. Tycker Annette var pedagogiskt duktig nar hon forsokte visa barnen fel skrivsatt pa alla nummer mellan 1-10. Sen fick de fylla i saknade siffror i sina bocker. Kanner mig irriterad nar jag ser att Annette vessar pennor direkt pa golvet. OH vad arbetsmiljoverket har mycket att gora har.
 
Slivyas top class (6-aringar) staller sig upp och sjunger nar jag kommer in i klassrummet. Sjnger read the bible every day if you want to grew och efter det en visa om alfabetet.
Nu ska vi ha en genomgang om farliga foremal som att inte kasta stenar pa varandra, inte peta sakerhetsnalar i ogonen pa varandra plus andra nalar. Alla barnen haller handerna bakom ryggen nar de ljudar orden och laraen uppmanar de att titta pa tavlan. Sen fick de lasa och matcha ihop orden med bilder som lararen gjort pa tavlan. Alla som kommer fram far flowers med handerna om de gjort ratt. Nu ar det skrivtid i sina bocker och efter det lunch. 
 
 
Alla 45 barnen gar och hamtar majsmos (hart potatismos) + bonor i sas av lok tomater och kryddor. De ar sa fina och duktiga med sina tallrikar och satter sig pa sina platser och ater med fingrarna – val disciplinerade. Jag beromde lararen for att hon lart dem sa bra att hantera maten pa ett bra satt. Matsal finns inte i skolan utan alla ater vid sin bank, vilket kraver stadning av lararna efter maltiden.
Pa eftermiddagen aker vi till stan och koper Printer till datorn plus modem och farg till en summa av 800 kronor. Inte latt forhandla med indier, som ofta har IT-shopen har men 10% lyckades vi utverka och de installerade printern. 
 
Onsdagens promenad genom slummen kanns smutsigare an vanligt och plotsligt hittar vi tva pojkar nere i en kanal rotandes i vattnet efter spikar for att salja pa marknaden. Vi motte de pa hemvagen och da hade de fatt ihop ca 3 kg spik, vilket gav de 9000 shilling = 18 kronor – bra gjort av killarna. Moter Dirisa som ar bekymrad over att gransen mellan Uganda och Rwanda stangts, kanner oro for oroligheter fran Kagames sida. 
Jag och Asuman startar med att sortera alla sportklader och konstaterar att det finns till tva lag. Behover kanske komplettera lite men tane pa alla klader som aldrig hamtas i skolan i Sverige sa vi lat det vara for denna gang. Daremot ska vi forsoka fa med oss fotbollsskor nasta gang. Shamim kom till skolan och jag hade genomgang med henne i social studies, tranar generella fragor om landet, konstitutionen m m.
Betraffande Parooma bestamde Sarah och jag att beloppet vi fatt ska vi kopa skor, trosor, sockor plus skoluniform till henne plus en del majs och bonor till familjen. Da det visade sig att farmodern var lite glad i alkohol kunde vi inte lamna pengar till henne – manga har dovar sina problem med alkohol.
Promenerade till Kasubi Secondary school och motte rektorn for genomgang av vilka ovriga behov av medel som vi har framfor oss att betala – fieldwork studies och ev coaching plus examinationen for alla secondary 4, vilket blir over 1 million totalt = 2.300 kronor. Besokte alla klasser fran S2, S3 och S 4 och filmade tillsammans med rektorn. Jag blev ombedd beratta om Sverige – klimat, stockholm, skargard och demokrati. Rektorn gjorde jamforelser om demokratin har och var demokrati – bra gjort av honom.  Besokte matavdelningen och konstaterade att nagon matsal fanns inte har heller men manga kok. Fanns gott om stenbankar att sitta pa men nar det regnar maste man ata i klassrummen. Datasalen och biblioteket var stangt men det har jag sett tidigare. 
Nu vantade vi pa alla flickor och Allan for att ga ut pa stan och kopa underbyxor 3 par/flicka, strumpor 3 par/flicka + Allan och skor till alla plus pennor, linjaler, grafikmaterial och fargpennor. Det var en rolig kvall , som slutade med att vi gav Allan pengar till taxi hem. Min middag bestod av BBQ fisk och gronsaker sen lyssnade jag pa musik.
 
Torsdagen var jag i skolan igen och foljde en matematiklektion av Mariam i primary 7. OH vad jag hade glomt att rakna med X sa lararen fick undervisa mig ocksa men det var bra for hennes sjalvfortroende. Hon ar en valdigt duktig pedagog sa hon fick mycket berom. Lite tufft nar de svarar fel pa fragor, verkar lite skramda eller vad det ar. 
Eftermiddagen gick jag genom bokforingen av ev inkomster.
 
Kvinnodagen vacktes jag 6.45 av Hajarah som ville att vi skulle besoka hennes farmor som fatt en stroke och var i systerns hus i Nansana. Lovade att vi ska aka sa det blev en resa vid 10-tiden med Asuman, Shamim, som ville besoka styvfadern, Hjarah och syster Harriet. Farmor kan inte stodja pa vanster ben och svag i vanster arm men kan prata. Vi lamnade Hajarah och systern dar for fard till Shamims styvfar i Wakiso. OH denna handikappade polioskadade man hade haft en bilolycka men verkade ok nu. Latt chockad informerade han mig om sina fyra fruar och 16 barn men sa ocksa att det var ett misstag. Vad ar det med man har, aven katoliker har flera fruar – sa har far man passa sig for att inte bli fru nummer tva. 
Pa kvallen gick jag till Namirembe Christian Fellowship dar man firade Womens dag. Forstod ingenting av predikan men sen kom en fru till pastorn plus pastorn sjalv  och pratade engelska. Blev omhandertagen av kvinnorna plus pastorn som fotts pa nytt, vilken kom och kramade mig. OH det var mycket prat om Jesus fight for kvinnornas ratt m m. Pastorn i kyrkan var en man och han hyllade kvinnornas medmansklighet.OJ det blev morkt ute och jag var ensam dar. Da dok en bror till en stipendiat upp och raddade situationen- han gick med mig till Namirembe.
 
Lordagen agnade jag helt at att ga igenom allt som behovdes gora infor min hemresa, dvs vad som andra  inte annu gjort. Gjorde listor for var och en, vilket de far pa mandag. Sen skulle Deborah, en van , komma och ta med mig ut pa middag. Tyvarr kan man inte planera har sa vid forfragan efter 1,5 timmars vantan svarar hon att vi ses kl 11 i morgon. Svar fran mig NO. Arg  bad jag min stipendiat att komma och ata med mig samtidigt som ursakter kom in pa min whatsup. 
 
Idag sondag har jag traffat en f d stipendiat tillsammans med brodern for att se hur det gick for henne. Har inte kunnat betala skolavgifter vid flera tillfallen utan har fatt suttit hemma och pluggat. Pappan vill fortfarande att hon ska bli advokat – forutsattningar O men har styr outbildade foraldrar. Lovar ta med mig tankar om henne till var styrelse igen – tycker synd om denna flicka. Har dansat pa eftermiddagen till bra musik pa radion. Vantar nu pa att Emmanuel ska komma med sin dator sa att vi kan kopa security at honom fran mitt VISA kort.
 
Avslutar med att beratta att vi under veckan fatt 37 piglets fran 3 suggor – inte daligt resultat. Dessutom har vi anvant en traktor for att fa ordning pa 2 acre samt skordat majs,vet ej annu hur mycket. Det gar framat med stora steg.
 
Halsningar fran en positiv, accepterande entusiastisk Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *