Veckobrev 14–20/10

14/10 Utanför mitt fönster flyger  vackra fjärilar när jag vaknar plus lite fågelsång. Ibland tar jag en kopp kaffe i min lilla soffa för att komma igång med dagens jobb. Lawrence meddelade att hans dotter fått allvarlig malaria och att doktorn sagt att de verkligen kommit alldeles för sent. Hon klarade sig men med förhoppningsvis inga bestående komplikationer. När når vaccinet Afrika????

Min halvsyster Britt-Maries födelsedag, lyckades komma åt internet för ett whatsapsamtal samtdigt som blommor skickats från mina barn. 

Träffade Josephine, Maria och Thanawi i deras syrum för diskussion om hur man startar en business. Behöver registrera ett brand samt visa upp national Ids. Vi jobbade hela dagen med vad de ska heta. Vi kom fram till att producera något av bokstäverna i deras namn JMT. Tittade lite på HM. Vidare gjorde flickorna ett förslag , som vi sa att vi skulle sova på. De är väldigt duktiga och har redan sålt balklänningar för 200 000 UGX = 600 SEK, förtjänst 150 kronor. 

Inför 2025 kan de ta emot elever från P5, P6 och P7 en lektionstid per vecka. Då ingen lön finns ännu får det bli deras bidrag till skolan. Eventuellt kan de ha en kurs för elever som slutat P7 och få en inkomst på ca 1 miljon UGX om var och en betalar 100 000 UGX. Längd måste de avgöra själva. 

Hajrah kom och ville berätta varför hon misslyckats med secondary 5 och 6. Hon hade för mycket oro i familjen med mammans psykiska tillstånd och inga medel till syster Harriet. Vi fick ett bra samtal om hur framtiden skulle kunna se ut samt att hon själv ska till på onsdag ta reda på vad t ex en utbildning i computer science kostar samt längd. 

Shamim kom helt abrupt för hon ville träffa mig så det blev lite mer att alla flickorna träffades uppe hos syteamet.

15/10 Sovit dåligt för många idéer i huvudet, läst mitt i natten.  Medel kommit från Sverige så till stan för att växla 800 USD i en forex. Finns hur många som helst.  Sprang runt och letade bästa växelkursen, vilken blev 3661 ugx för 1 USD. Sen till något slags lager där vi skulle köpa frön till bönplanteringen, kostade 1.150 000 UGX. Pratade med en man som visste en del om ägg till broileruppfödning. Ska ta kontakt med honom igen för ytterligare tips. 

Tillbaka i skolan dök en vakt i området upp med en av våra elever i P 2, som han hittat i en sophög letandes efter mat. Tagit pojken till polisen där de fann mamman fängslad. Hon hade slagit en släktings barn så hårt att hon hamnat på sjukhus.  Polisen meddelade vakten att de skulle släppa mamman om vi talade med henne på onsdagen. 

16/10 Träffar sygänget efter promenad till skolan. Vi fortsätter vårt jobb med vad vi ska heta. Maria kom inte men båda stora dockorna hade levererats, fortfarande saknas strykjärnet. Vi hade det roligt och det har varit trevligt att få ideer från flickorna. Hade också tagit med en kasse med kläder från Alicia, Emilia och Ida som vi testade på dockorna plus tog bilder för framtida produktion. 

Hajrah dök upp och visade vad en utbildning  inom computer science skulle kosta i svenska pengar, ca 50 000:-. Vårt krav är att hon går utbildningen långt från Kampala så att hon får frid kring studerandet.

Helt plötsligt dök mamman från fängelset upp på expeditionen. När hon såg mig började hon gråta och sa att hon var rädd. Förstod att Sarah och Dirisa ville visa mig de onormala som de kallar en del i området.  Sen fick jag försöka ha ett samtal med en person som inte kan engelska plus är rädd för mig. Slutade bra då jag använde ett uttryck om afrikanska kvinnor i Sverige = de är starka och klarar det mesta. Hon gick hem med högt huvud och en tanke från mig om att hon skulle ägan kvällen åt att fråga sig om det var det här livet hon ville leva. Åkte hem och tog en kopp kaffe plus läste Daily Monitor. Kvällens pizza var nog det mest misslyckade jag ätit – lökpizza utan något annat.

17/10 Dirisa hämtade för besök hos nunnorna, som syteamet gått i två år hos. Vår avsikt hämta ut deras Certifikat. Gick alldeles utmärkt eftersom jag är vit. Lite power behövs men Dirisa ligger i såna lägen otroligt lågt och är verkligen inte till någon hjälp. Tillbaka i skolan diskuterar Dirisa och jag vad en skolkommitté är till för. Ska träffa de men vilken nytta har han av de = bidrar de till skolans utveckling?

Var finns styrelsen i Kasubi Children´s Centre där Daniel och Florence sitter? Inte första gången vi har olika åsikter om detta. Ska nu träffa båda styrelserna. Dirisa försvann på begravning av Patricias farmor. 

Jag gick och visade certifikaten för syteamet och de blev så  glada, riktigt stolta. Orkade inte mer utan åkte hem. Blev kokt fisk och potatismos plus en sås av youghurt jag tillredde i köket. Lite kul var det men maten här är verkligen inte så god.

18/10 Försökte kolla filmerna jag fått av filmaren Abbey.  Sen dök Asuman upp och sa att de hade fått kroilerbabys på farmen och att han måste åka dit med pengar för att värma kycklingarna så att de överlever. Fick nästan 250 st och några är fortfarande inte kläckta av de 290. 

19/10 Satt och väntade på Abbey hela dagen då hans svärmor dött och han behövde se skolan eftersom vi ska filma med början måndag. Tog med mig Shamim till Namirembe och hade bra samtal plus bjöd på middag. Hon är en riktigt klok tjej som verkligen uppskattar vad vi gjort för henne. Boda boda hem plus taxi till Wakiso där hon jobbar som sjuksköterska i en klinik. Vill vidareutbilda sig.

20/10 Vilade och läste hela dagen plus jobbade med vad i textväg vi behöver i dokumentären. Pratade med Elin, som tråkigt nog brutit handleden.

Många hälsningar från bl a Shamim och Hajrah

Och så klart Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad är resultatet av mattetalet? *